Hoogsensitieve kinderen en het Sinterklaasfeest

‘Echt? Maar dan ontneem je haar de magie van dit feest!’
Dit was één van de reacties toen we onze vrienden vertelden dat we ‘het geheim’ hadden verklapt aan onze oudste dochter. Ze was toen 4 jaar.

Tja, lange tijd heb ik daar ook over getwijfeld. Ontnemen we onze kinderen de magie? Inmiddels twijfel ik niet meer.

Toen onze oudste dochter naar school ging, kon ze niet genieten van het sinterklaasgebeuren. De drukte, het onverwachte, het gegooi met de pepernoten, het spannende Sinterklaasjournaal, de klas helemaal overhoop omdat Piet was langs geweest… wat een spanning. De cadeautjes en samenzijn met familie, daar genoot ze gelukkig wel van. Maar verder was ze gespannen en huilerig.

En toen? Toen hebben we het verteld. Dat Sinterklaas en zijn Pieten verklede mensen zijn en waarom we het Sinterklaasfeest vieren. Ook hebben we uitgelegd dat de meeste kinderen er later zelf achter komen dat dat zo is of dat ouders ze dat vertellen.

Wat een verademing! Van overweldigd raken en gespannen zijn naar zich mee kunnen laten voeren in de fantasie en beleving. Haar voorbereiden op wat er zou gebeuren gaf rust. Ze kon er volop van genieten. Keihard zingen bij de achterdeur wanneer ze haar schoen mocht zetten, verkleden, en meedoen met lootjes trekken. Dikke pret. Dat de klas overhoop werd getrokken, ook dat kon ze prima aan omdat ze wist dat het onderdeel was van het verzonnen verhaal.

Onze jongste kwam ook huilend thuis van school. Angst dat ze in de zak zou worden meegenomen (opmerking van een klasgenoot), stress van wat er komen zou. Ook bij haar de keuze gemaakt om te vertellen hoe het zit. En ook voor haar gaf dat rust en kon ze meer genieten.

Onze kinderen zijn nu 5 en 7 jaar. Dit jaar zitten we er weer goed in. Het sinterklaasjournaal, lootjes trekken, het verkleden… Volop genieten van de magie van het Sinterklaasfeest.

Ik deel deze ervaring zodat je als ouder voelt dat je echt een keuze hebt. Ik hoor ouders twijfelen of ze het wel of niet zullen vertellen. Meestal kiezen ze ervoor om geen uitzondering te zijn en gaan ze mee met de maatschappelijke verwachting. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb om een keuze te maken die voor jou klopt. Een keuze die goed voelt.

Heb jij ook een kind die overweldigd raakt in deze tijd en spanning ervaart? Wil jij het geheim nog niet delen? Bekijk dan onderstaande tips en wellicht helpen deze bij het vergroten van het genieten.

  • Bereid je kind voor op wat er komen gaat. Vertel wat er gaat gebeuren. Denk hierbij aan; wat jullie gaan doen, met wie, waar de activiteit plaatsvindt en de volgorde van wat er komen gaat. Dit geeft je kind houvast. Je kunt met een kalender/weekplanner aangeven wanneer de schoen gezet mag worden.
  • Geef je kind de ruimte om het op zijn eigen manier te beleven. Staat je kind het liefst van een afstand te kijken? Wil je kind niet op schoot bij Sinterklaas? Toon begrip. Forceer niet. Luisteren naar de wensen en grenzen van je kind vergroot het (zelf)vertrouwen en het genieten.
  • Bied de nabijheid waar je kind om vraagt. Het ene kind blijft tijdens de activiteit dichtbij de ouder en een ander kind zoekt meer het avontuur en komt na de activiteit uitrusten bij de ouder. Beschikbaar zijn als ouder geeft het kind een gevoel van veiligheid (i.p.v. angst).
  • Voorkom overprikkeling. Kijk en luister naar de signalen van je kind. Draait je kind zijn/haar hoofd weg? Gaan de handen op de oren? Trekt je kind zich terug? Benoem wat je ziet bij je kind en onderzoek waar de behoefte ligt. Misschien wil je kind naar huis of wat meer op afstand staan zodat het geluid wat minder hard binnenkomt. Let op de signalen van je kind en help je kind om overprikkeling te voorkomen.
  • Zorg voor rust na een drukke activiteit. Hoogsensitieve kinderen nemen veel (details) waar en verwerken deze informatie diepgaand; ze koppelen nieuwe informatie aan wat ze al weten en eerdere ervaringen die ze hebben opgedaan. Rust geeft je kind de mogelijkheid om alle indrukken te verwerken.
  • Bonustip van mijn eigen kinderen: Doe elke dag oefeningen waar je een rustige ademhaling van krijgt. En als je hoofd vol zit, kun je je hoofd opruimen. (geïnspireerd door mindfulness en meditatieoefeningen en tools vanuit de MatrixMethode)

 

Heel veel plezier gewenst met het Sinterklaasfeest!

Hoogsensitieve kinderen en het Sinterklaasfeest
Ida Aantjes

Ida Aantjes

Coaching bij hoogsensitiviteit
en opvoedvragen